Anne-Mari Virolainen: Talous osaksi nuorten arkea
17.02.2017
Helsingin sanomat uutisoi tällä viikolla näyttävästi nuorten talousosaamisesta. Artikkelin yhteydessä oli pikatesti, jonka avulla lukijat pystyivät testaamaan tietojaan yhdeksäsluokkalaisilta kysyttävissä talouskysymyksissä. Kysymyksissä nousivat esiin viitekorkojen ja inflaation tapaiset käsitteet, joista jokaisen tulisi olla perillä.
Suomi osallistuu ensi vuonna ensimmäistä kertaa taloustiedon Pisa-mittaukseen. Pidän tätä äärimmäisen tärkeänä, sillä nuorten aikuisten huono talousosaaminen on valitettavasti korostunut viime aikoina. Pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 35 prosentilla alle 30-vuotiaista oli puutteita taloustiedoissa. Nuoret aikuiset ovat myös kaikkein suurin ryhmä maksuhäiriöisten joukossa: yli 15 prosentilla 25–44 -vuotiaista miehistä on maksuhäiriöitä.
Talouden termit tulevat helpoiten tutuiksi, kun ne on linkitetty nuorten omaan elämäntilanteeseen. Esimerkiksi maksu- ja sopimusehtojen vertaileminen ja ymmärtäminen oppitunnilla auttaisi nuoria heidän solmiessaan ensimmäisiä vuokrasopimuksia tai ottaessaan lainaa. Näin nuoret saadaan ymmärtämään, ettei taloudessa aina ole kyse vaikeista ja abstrakteista ilmiöistä, vaan heidän omaan arkeensa vaikuttavista konkreettisista asioista.
Vaikka osalla nuorista talousosaaminen on heikolla tasolla, on suurella osalla heistä kuitenkin käsitys taloudesta. Edellä mainitussa haastattelussa nuorilta kysyttäessä heidän mielipidettään pikavipeistä he totesivat ”ei mitään järkeä”. Olen samaa mieltä.