Piia Alvesalo: Oman lapsensa oppimisesta kiinnostuneita vanhempia ei pidä syyllistää
Julkaistu Turun Sanomissa 1.3.2023
Tärkeimpiä asioita vanhempien elämässä on oman lapsen hyvinvointi. Se pitää sisällään lapsen oikeuden oppia ja kehittyä ihmisenä. Perheillä on pääasiallinen vastuu lapsistaan, ja vanhemmat haluavat panostaa jälkikasvunsa oppimiseen, koska tietävät, miten tärkeää hyvä koulutus nykymaailmassa on.
Vanhemmat voivat tukea lastensa koulunkäyntiä ja oppimista monin tavoin: kannustus ja oppimisen arvostus, tukiopetuksen antaminen tai hankkiminen jne. Myös lapselleen sopivan koulun valinta antaa mahdollisuuden tukea lapsen oppimista. Oma lähikoulu saatetaan haluta vaihtaa eri syistä.
Yhtenä vaihtoehtona on hakeminen ns. erikoisluokalle, joissa painotetaan yhtä kouluainetta, kuten musiikkia, liikuntaa tai jotakin kieltä. Erikoisluokat voivat vahvistaa myös niiden oppilaiden kasvua, joille koulunkäynti voi olla vaikeaa esimerkiksi kiusaamisen vuoksi.
Julkisessa keskustelussa lapsensa koulunkäynnistä kiinnostuneita vanhempia kuitenkin syyllistetään ja heidän motiivinsa kyseenalaistetaan. Jo termi ”koulushoppailu” on ladattu negatiivisesti ikään kuin oppimiseen panostamisessa olisi kyse shoppailusta, eikä lapsen parhaasta. Todellisuudessa kyse on siitä, että perheet haluavat valita lapselleen tämän oppimista ja kasvua tukevan koulun.
Onneksi Turussa ei olla Helsingin tiellä, missä lasten ja nuorten yhteisöjä, erikoisluokkia, ollaan romuttamassa. Vaikka juuri oma luokka on lapselle erittäin tärkeä yhteisöllinen ryhmä. On vaikea käsittää, miksi oppimistuloksista ja lasten hyvinvoinnista huolissaan olevassa maassa halutaan romuttaa toimivaa systeemiä ja rankaista motivoituneita oppilaita? Sen sijaan hyvästä toiminnasta voisi ottaa mallia, esimerkiksi erikoisluokkia voisi olla enemmän useammassa koulussa. Lisäksi niistä tulisi kertoa vanhemmille paremmin, viestiä avoimesti ja laajasti, jotta mahdollisimman moni perhe saa tietoa näistä kaikille avoinna olevista mahdollisuuksista.
On lapsen etu ja oikeus, että hän saa oppia. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsen edun pitäisi ohjata myös vanhempien ja lapsen muiden huoltajien toimintaa. Kun vanhemmat haluavat tukea lastensa oppimista ja kokonaisvaltaista kehitystä, se tulee heille sallia.
Piia Alvesalo, Turku, varavaltuutettu (kok)