Pertti Hemmilä esittää kouluihin nuorisopoliisi-toiminnan uudelleen käynnistämistä
Ennalta estävään toimintaan on nyt satsattava! – myös eläkkeellä olevien poliisimiesten ja – naisten ammattitaito ja kokemus saatava käyttöön.
Viimeaikaiset uutisoinnit jengiväkivallan lisääntymisestä sekä jopa alakouluikäisten lasten väkivaltakäyttäytymisestä ja nuorten lisääntyneestä rikollisuudesta huolestuttavat kansalaisia.
Ongelmat ja lisääntyvä rikollisuus sekä huumeet koskettavat jo koko maata niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Lapset ja nuoret ovat liian usein osallisena myös vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Usein lapset ovat myös aikuisten tekemän rikosten uhreina. Sosiaalinen media houkuttelee rikollisia käyttämään lapsia hyväkseen. Toimintaohjeita tarvitaan.
Poliisilaitokset ovat yhteistyössä sosiaali- ja nuorisotyön kanssa kehittäneet ankkuritoimintaa, jossa puututaan rikollisuuteen ja huumeiden käyttöön jälkikäteen. Tämä sinänsä hyvä toiminta ei kuitenkaan enää pelasta tilannetta. Nyt tarvitaan jämäkkää varhaista puuttumista! Ei ole oikein, että nuoret näkevät poliisin ensimmäistä kertaa vasta silloin kun ongelmat ovat jo konkretisoituneet.
Poliisilain mukaan poliisin tulee ensisijaisesti ennaltaehkäisevästi puuttua rikollisuuteen ja pyrkiä sammuttamaan alkavat ongelmat jo etukäteen. Se on edullisempaa ja varsin kustannustehokasta. Valitettavasti nuorisopoliisitoiminnan resurssit ovat täysin riittämättömät; osin jopa olemattomat.
Tämän johdosta tulen esittämään, että valtio varaa ensi vuoden talousarvioon vähintään 10 M€ käytettäväksi peruskoulujen liikenne- ja laillisuuskasvatukseen siten, että jokaiselle ikäluokalle varataan vuosittain tunti liikenne- ja laillisuuskasvatukseen.
Nykyisten laajojen poliisilaitosten henkilöstö on täysin riittämätöntä; aikaa ei välttämättä enää jää hälytystehtävien ja rikosten selvittämistyön jälkeen tehokkaalle rikosten ennaltaehkäisytyölle.
Tämän johdosta esitän, että liikenne- ja laillisuuskasvatukseen voidaan käyttää myös kokeneita ja osaavia poliiseja, jotka ovat jo eläköityneet varsinaisesta virkatyöstään. Opetustyö ei sinällään edellytä virkavastuuta ja elämänkokemuksesta on vain hyötyä lasten ja nuorten valistamisessa ja kohtaamisessa. Lisäksi on kannatettavaa järjestää yhteisluentoja lasten ja nuorten huoltajille sekä muille sidosryhmille.
Lisätietoja:
Pertti Hemmilä
Nuorisopoliisityössä 20 vuoden ajan
Salo
puh. 0505113089