Yrittäjä on päivänsä ansainnut
Suomi on hyvä maa yrittää ja monella mittarilla mitattuna yksi maailman parhaista maista. Meillä on puhdas luonto ja täällä on turvallista. Suomessa asuu maailman onnellisin kansa. Meillä on meitä edeltäneiden sukupolvien arvokas perintö puolustettavana.
Olemme aina olleet ahkera ja sisukas kansa, joka pärjää yrittämisen ja työnteon ansiosta. Näin olemme voittaneet vaikeutemme ja nousseet aina uudelleen. Niin teemme nytkin. Uusi hallitus tekee välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia, joilla maan taloutta tasapainotetaan ja saadaan aikaan kestävää kasvua.
Petteri Orpon hallituksen ohjelmasta on sanottu, että se on yrittäjäystävällisin pitkään aikaan. Hallitusohjelma sisältää lukuisia vaikuttavia työmarkkinauudistuksia yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi. Uudistusten tarkoitus on tukea työllisyyttä, talouskasvua ja lisätä kilpailukykyä. Yrittäjien näkökulmasta työmarkkinauudistukset ovat tervetulleita.
Hallitus haluaa uudistaa Suomen työmarkkinoita joustavampaan suuntaan monin eri tavoin kuten lisäämällä paikallista sopimista, tekemällä työn vastaanottamisesta aina kannattavaa ja rajoittamalla lakko-oikeutta. Työmarkkinauudistusten tavoitteena on myös parantaa työllisyyttä ja vähentää velkaantumista.
Uudistukset tulevat helpottamaan esimerkiksi yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Työministeri Arto Satosen mukaan lakko-oikeuden rajoittamisen ja paikallisen sopimisen laajentamisen valmistelu on aloitettu. Hallitus tuo esitykset eduskuntaan syksyn ja ensi kevään aikana.
Kesäinen rasismikohu on hämmentänyt ja huolestuttanut yrittäjiä. Juuri julkaistun Yrittäjägallupin mukaan puolet yrittäjistä uskoo rasismikeskustelun vaikuttavan maakuvaan, mutta ei juuri yksittäisiin yrityksiin. Yrityksiä arvioidaan pääasiassa palvelun ja osaamisen kautta.
Yritysten näkökulmasta on selvää, että syrjintää tai epäasiallista kohtelua harjoittavat yritykset eivät voi menestyä kilpailluilla markkinoilla. “Työntekijöiden tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu sekä monimuotoisuus ovat edellytyksiä yrityksen menestykselle”, toteaa Suomen Yrittäjät.
Yhdenvertaisessa yhteiskunnassa kukaan ei joudu toista huonompaan asemaan alkuperän, sukupuolen, seksuaalisuuden, iän, ihonvärin, kielen, terveydentilan tai vamman, mielipiteen, vakaumuksen tai vastaavan syyn perusteella. Jokaista arvostetaan tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Turvallinen maa on sen asukkaiden ja yritysten hyvinvoinnin perusta.
Valtakunnallista Yrittäjän päivää on vietetty syyskuun 5. päivä vuodesta 1997 alkaen. Niin myös tänään. Yrittäjät luovat uutta ja pitävät Suomen pyörät pyörimässä. Hyvää Yrittäjän päivää!
Teija Leino
yrittäjä
Maskun Yrittäjien puheenjohtaja
piirihallituksen jäsen
Masku