Varsinais-Suomen Kokoomus: Yhdistysfuusio yhdistyslakiin
Tampereen puoluekokous lähestyy kovaa vauhtia. Aktiivista keskustelua puolueen linjasta ja kehittämisestä käydään kokoukselle toimitettujen aloitteiden kautta, joita on toimitettu 212. Varsinais-Suomen Kokoomuksen aloitteet tullaan esittelemään kanavissamme tulevan viikon aikana. Kaikkiin aloitteisiin ja puoluehallituksen niihin antamiin vastauksiin voit tutustua osoitteessa kokoomus.fi/puoluekokous.
78. Varsinais-Suomen Kokoomus: Yhdistysfuusio yhdistyslakiin
Yhdistykset ovat tärkeä osa suomalaista hyvinvointivaltiota ja aktiivista kansalaisyhteiskuntaa. Nykyisellään niiden jäsenmäärät ovat laskemaan päin aina vapaa-ajan yhdistyksistä urheiluseuroihin. Tilanne on johtanut yhdistysten lakkauttamiseen.
Varsinais-Suomen Kokoomus esittää, että yhdistyslakiin kirjattaisiin pykälä yhdistysfuusiosta, joka mahdollistaisi kahden tai useamman yhdistyksen yhdistymisen. Tavoitteena on tilanne, jossa yhdistysten yhdistymisessä byrokratian määrä vähenisi suhteessa nykyiseen yhdistyksen lakkauttamisprosessiin.
Hyväksyessään aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja kehottaa eduskuntaryhmää toimimaan siten, että yhdistysfuusio tulisi mahdolliseksi yhdistyslaissa.
Puoluehallitus: Yhdistyksen fuusiota ei säädellä yhdistyslaissa, mutta yhdistyksen fuusio on tosiasiallisesti mahdollinen myös nykyisen yhdistyslain nojalla. Fuusio voidaan toteuttaa joko purkamalla olemassa olevat yhdistettävät yhdistykset ja perustamalla uusi yhdistys, johon jäsenet liittyvät tai valitsemalla olemassa olevista yhdistyksistä ns. emoyhdistys. Tällöin muiden yhdistettävien yhdistysten jäsenet liittyvät emoyhdistykseen ja jäljelle jääneet yhdistykset puretaan.
Molemmissa tapauksissa on tyypillistä, että yhdistyksen nimi ja säännöt muutetaan palvelemaan uuden yhdistyneen yhdistyksen tarkoitusta. Asiaa on pohdittu lainvalmistelussa pitkään, mutta toistaiseksi asiaa eli ole nähty tarpeelliseksi säädellä erikseen. Yhdistyslakia on uudistettu viimeksi vuonna 2023 ja myös tätä edeltävässä valmisteluprosessissa yhdistysfuusio oli pohdinnassa.
Lain valmistelussa oli mukana Yhteisöllinen kansalaistoiminta työryhmä ja sen seurantaryhmä. Työryhmä työskenteli monimuotoisesti ja laajasti osallistaen ja toteutti aiheesta mm. verkkokyselyn, jonka tulokset olivat kuitenkin ristiriitaisia. Vaikka enemmistö kannatti yhdistysfuusion ottamista yhdistyslakiin, lopulliseen lakiesitykseen muutos ei kuitenkaan päätynyt. Yhdistystoiminnan sujuvoittaminen ja byrokratian vähentäminen on hyvä tavoite ja asiaa onkin syytä tarkastella rohkeasti jälleen seuraavan yhdistyslain uudistuksen kohdalla.
Puoluehallitus esittää, että puoluekokous toteaisi vastauksen riittäväksi selvitykseksi asian johdosta.