Ehdokaskynä: Ikäihmisten perhehoitoa tarvitaan hyvinvointialueella
Perhehoito on yksi vaihtoehto osa- tai ympärivuorokautiselle hoidolle. Perhehoitoa voidaan antaa lapsille, ikäihmisille tai kehitysvammaisille henkilöille. Perhehoitajilta edellytetään soveltuvuutta tehtävään ja heidät koulutetaan hyvinvointialueilla (annetaan ennakkovalmennus) tehtävässä toimimiseen.
Perhehoitoa valvoo hyvinvointialue, joka toimii myös perhehoitajien toimeksiantajana. Toimeksiantajana voi toimia myös yksityinen palveluntuottaja, joka tarjoaa perhehoitopalveluita yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvointialue vastaa myös perhehoitoperheen tai perhehoitoon sijoitetun henkilön tuesta ja palveluista asiakas- ja palvelusuunnitelman, erityishuolto-ohjelman ja toimeksiantosopimuksen mukaisesti.
Ikäihmisten perhehoito mahdollistaa turvallisen ja kodinomaisen huolenpidon perhehoitajan tai hoidettavan kodissa, jonka avulla tuetaan ikäihmisen toimintakykyä, kotona asumista ja selviytymistä mahdollisimman pitkään. Perhehoito soveltuu muistisairaille, liikuntarajoitteisille tai yksinäisyyttä kokeville ikäihmisille sekä ikäihmiselle silloin, kun ongelmia on kotona päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä. Perhehoidon avulla voidaan tarjota ikäihmisille yksilöllistä hoivaa ja huolenpitoa koska hoidettavien määrä pysyy pienenä. Perhehoidon vahvuuksia ovat hoidon jatkuvuus, pysyvät ihmissuhteet ja koti elinympäristönä.
Perhehoitoa on mahdollista saada pitkäaikaisena tai lyhytaikaisena hoitona. Lyhytaikainen perhehoito tukee myös omaishoitajien jaksamista tarjoamalla omaishoitajille muutaman päivän tai viikon loman hoidettavan huolenpidosta.
Hyvinvointialueilla tarvitaan vielä lisää perhehoitajia ja yleisesti perhehoidosta tiedottamista asiakkaille ja siitä kiinnostuneille, jotta ikäihmisten perhehoito saadaan vakiinnutettua palveluvalikoimaan.
Kirsi Siira
Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Kokoomuksen aluevaaliehdokas Maskusta.