Ehdokaskynä: Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa hyvät hyvinvointipalvelut
Varha on toiminut jo kolmatta vuotta ja palvelurakennetta on kehitetty. Haasteita riittää kuitenkin edelleen.
Isoin kysymys on edelleen eri palveluiden yhteensovittaminen ja työnjako. Nykyisessä organisaatiossa on edelleen ns. siiloutumista, joka on merkinnyt sitä, että eri palveluja kehitetään irrallisina eikä laajasta ja monipuolisesta organisaatiosta saada yhteistyön hyötyjä.
Asiakasta ei edelleenkään osata tarkastella ja kohdata yhteisenä Varhan asiakkaana. Liian usein päädytään osaoptimointiin, jolloin mm. taloudellisista syistä tai väärin kohdennetuista resursseista johtuen asiakas halutaan siirtää toisen tulosalueen vastuulle. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että asiakas/potilas saisi palvelutarpeensa mukaiset palvelut ja että Varhan johto osaisi kohdentaa resurssit oikein. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että resursseja tulee suunnata sinne missä palvelutarve on suurin ja josta olisi myös eniten väestölle hyvinvointihyötyä.
Palvelutarpeen arviointi onkin keskeinen ja tärkeä osa koko sosiaali-ja terveydenhuollon palveluprosessissa. Olkoon kysymys sitten terveyteen, ikääntymiseen, vammaisuuteen, lastensuojeluun tai sosiaaliseen syrjäytymiseen liittyvistä ongelmista. Huolellinen palvelutarpeen arviointi johtaa myös siihen, että ihminen saa sen palvelun ja sieltä missä se parhaiten pystytään toteuttamaan.
Henkilöstön hyvinvointi sekä arvokas ja arvostava kohtelu on otettava selkeästi tulevan valtuustokauden tavoitteeksi. Varhan työnantajakuvaa on parannettava ja tehtävä Varhasta haluttu työpaikka, jolloin henkilöstön saatavuusongelmistakin päästään. Palveluiden kehittämiseen on saatava osallisiksi myös palveluja tekevät ja niitä kentällä johtavat työntekijät sekä viranhaltijat.
Varhan toimipisteet sijaitsevat kunnissa. Kuntayhteistyö on tulevaisuudessa otettava kehittämisasiaksi. Varhan näkyminen kunnissa osana kunnissa annettavia palveluja asukkaille on tärkeää ja siksi mm. toimitilaratkaisut on tehtävä huolella nyt kun vuokrasopimukset ovat katkolla. Varhan henkilöstö ja asiakkaat tarvitsevat kunnissa hyvät, terveelliset ja hyvin saavutettavissa olevat tilat. Niiden kunnosta on myös huolehdittava.
Kuntayhteistyötä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämistyössä ja tämän vuoden alusta myös työllisyyspalveluissa on lisättävä. Varhan oltava aktiivinen toimija kuntien suuntaan.
Tulevalla valtuustokaudella Varhasta on tultava luotettava ja uskottava sosiaali- ja terveyspalveluntuottaja kaikille varsinaissuomalaisille. Oman lähes 40 vuoden työkokemukseni myötä olen nähnyt missä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteemme kipupisteet ovat. Hyvinvointialueen johto ja ammattitaitoiset viranhaltijat tarvitsevat tuekseen päättäjiä, jotka tuntevat sosiaali- ja terveydenhuollon. Päättäjiä joilla on myös riittävä tieto asiakkaiden tarpeista.
Iiro Pöyhönen
Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Kokoomuksen aluevaaliehdokas Turusta.