Turun Kokoomuksen Aaltoselta ja Kattelukselta 26 kehittämisideaa keskustan elävöittämiseksi
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus ja kaupunkisuunnittelu ja -ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen tarttuivat tuumasta toimeen ja ideoivat listan ehdotuksia Turun keskustan kehittämiseksi.
Kokoomuksen valtuustoryhmän johtajien mukaan on erittäin positiivista, että monet paikalliset toimijat, kuten Turun Sanomat ja poliitikot ovat heränneet ideoimaan ajatuksia hiipuvan kaupallisen keskustan pelastamiseksi.
Tilastoja tutkimalla voidaan todeta, että keskustan ruutukaava-alueella on ollut menneinä vuosina sekä nykyistä enemmän asukkaita että työpaikkoja. Asukasluku on ollut huipussaan vuonna 1965, jolloin se oli lähes 68 000. Tänä päivänä ruutukaava-alueen asukasluku jää alle 45 000:n. Työpaikkoja keskusta-alueella oli enimmillään 1970-luvulla yli 41 000. Niiden osalta suuremmasta notkahduksesta on toivuttu, mutta edelleen työpaikkojen määrä jää alle 39 000.
– Elinvoimaisen kaupallisen keskustan edellytys on ruutukaava-alueen riittävän suuri asukasluku ja työpaikkojen määrä. Etenkin torin läheisten korttelien entistä tiiviimpi täydennyskaavoitus on keino vastata tähän vaatimukseen, Aaltonen toteaa.
Hän jatkaa, että uudisrakennuksen mahdollistavan täydennyskaavoituksen lisäksi olemassa olevaan rakennuskantaan saadaan lisää asukkaita esimerkiksi kun sallitaan ullakoiden muuttaminen asunnoiksi.
Tori on ehdoton kaupallisen keskustan sydän. Torin ja sen ympäristön parantamiseksi kaksikko tarttuisi toimeen ainaisen surkuttelun sijaan. Ratkaisuiksi he listaavat torikaupan kehittämisen lämpimällä myyntihallitilalla torin Aurakadun puoleiseen reunaan. Kauppiaskadun he muuttaisivat Bar Street -kävelykaduksi.
– Turun tori on elävä, mutta sitä kannattaa silti kehittää. Esimerkiksi Kööpenhaminassa on toimiva esimerkki modernista kauppahallin katetun rakennelman ja torialueen yhdistelmästä. Tällainen lämmitetty tuplakatos, jonka väliin jäisi avoin torialue, voisi toimia Turussakin. Maahanmuuttajataustaisen väestön lisääntyessä torielämään toisi hienon lisän vaikka katoksen kehittyminen aidoksi monikulttuuriseksi basaariksi, Kattelus maalaa kuvaa torin kehittämisestä.
– Keskustan kadut saadaan eläviksi ja uusi Kauppiaskadun Bar Street -kävelykatukin heräämään henkiin tekemällä Turun terassiluvista ja käytännöistä nykyistä paljon joustavampia. Muutenkin lupakäytännön helpottaminen erilaisille ruokakioskeille ja kojuille auttaisi tekemään Turusta mielenkiintoisen katuruokakaupungin, Aaltonen lisää kuvaan tulevaisuudesta.
Katteluksen mukaan lisää elämää ja tapahtumia saataisiin esimerkiksi luomalla uusi ilmainen keikkapaikka turkulaisille bändeille.
– Torille tai uudelle kävelykadulle mahtuisi hyvin helposti varattavissa oleva ulkolava. Talvisin torilla voisi hyvin olla vaikka luistelukenttä, Kattelus jatkaa ideointia.
Kokoomuksen ryhmäjohtajien mukaan keskustaa voidaan elävöittää myös kaupungin omilla pienillä toimilla. Tällaisia ovat muutamaksi tunniksi lainattavien kaupunkipyörien tuominen katukuvaan, ilmainen WiFi-verkko keskusta-alueelle ja kaikkien palveluiden yhteispalvelupisteen sijoittaminen torin laidalle.
Myös keskustan saavutettavuutta täytyy Aaltosen ja Katteluksen mielestä edelleen parantaa. Ratkaisu koostuu niin suurista kuin pienistäkin askelista. Keskustan poikittaissuuntaisia pyöräteitä pitää kehittää. Ristikkäinen liikenne paranee, kun Humalistonkadun pyörätie saadaan rakennettua. Keskustaan tarvitaan myös turvallinen pyöräparkki.
– Ennen pikaraitiotietä tai muita mahdollisia suurempia muutoksia joukkoliikenteeseen voitaisiin kokeilla esimerkiksi maksutonta bussilippua sunnuntaisin. Tällaista ostossunnuntaita kannattaisi kokeilla, Aaltonen innostuu.
Aaltonen ja Kattelus ovat laatineet Turun keskustan elävöittämiseksi listan konkreettisista toimenpiteistä.
– Toivomme että ne osaltaan auttavat kaupunkikeskustamme henkiin herättämisessä ja ne synnyttävät päättäjien keskuudessa keskustelua, kaksikko sanoo.
26 konkreettista ideaa Turun keskikaupungin elävöittämiseksi:
1. Kaupungin toimintojen yhteispalvelupiste kauppakeskus Forumiin, ja sitten myöhemmin Fortunakortteliin
2. Varattava esittelytila Fortunakortteliin (yhdistykset, arkkitehtikilpailuiden mallit jne.)
3. Täydennyskaavoitus torin lähikortteleihin
4. Ullakkotilojen ”yleinen poikkeuslupa” asunnoiksi muuttamiseksi
5. Pysäköintiin ensimmäinen tunti ilmaiseksi
6. Asukaspysäköintipaikkoja muutetaan lyhyeen pysäköintiin
7. Ostossunnuntaisin ilmaiset bussimatkat
8. Toriaikojen ulkopuolella toripysäköinti
9. Valvottu ja turvallinen pyöräparkki, jossa pumppausasema
10. Kaupunkipyörät, jotka voi lunastaa muutamaksi tunniksi ilmaiseksi/halvalla
11. Humalistonkadun pyörätie ja entistä enemmän pyöräkaistoja
12. Bar Street -kävelukatu (esim. Kauppiaskatu)
13. Sallivat ja joustavat terassikäytännöt ja luvat
14. Ruokakojuille ja kioskeille helpot luvat keskustaan ja jokirantaan katuruokakulttuurin edistämiseksi
15. Torille ilmainen ulkokeikkapaikka bändeille (yksinkertainen varausjärjestelmä)
16. Talvisin luistinrata torille
17. Suihkulähde torille
18. Basaarirakennus torille
19. Sunnuntaimarkkinat tai kirppis Kauppatorille
20. Vierasvenesataman kehittäminen
21. Asiointipaikkoja pienveneilijöille Aurasillan tuntumaan
22. Ilmainen WiFi keskusta-alueelle
23. Järjestötalo keskustaan (kootaan vuokra-avustusta saavat järjestöt)
24. Lisää valaistusta keskustaan ja jokirantaan (turvallisuus ja viihtyisyys)
25. Lisää puita ja pensaita keskustaan. Keskustasta puistomaisempi.
26. Lapsiperheille laadukas leikki- tai seikkailupuisto