Hyvää YK:n päivää!
Yhdistyneet kansakunnat, YK, on kansainvälisen oikeuden keskeisin toimija. Se on ainutlaatuinen valtioidenvälinen järjestö, jonka jäseniä ovat siihen vapaaehtoisesti liittyneet itsenäiset valtiot tehdäkseen yhdessä työtä rauhan sekä taloudellisen ja sosiaalisen edistyksen eteen. Kohtaamamme kriisit ovat entistä useammin globaaleja vähintäänkin syiltään tai seurauksiltaan. Siksi on tärkeää, että näinä haastavina aikoina pidämme kiinni globaalista foorumista erimielisyyksistämme huolimatta. Se ei tarkoita, että rikoksista pitäisi vaieta tai niistä ei tuomittaisi, ennemminkin päinvastoin.
Harvoin jos koskaan kuulee kyseenalaistettavan esimerkiksi koko kansallista rikosoikeusjärjestelmää siksi, että joku joskus rikkoo lakia. Eikä näin tule tehdä kansainvälisenkään oikeuden suhteen. Vaikka tehtyjen sopimusten rikkomisesta lankeavien rangaistusten tehokkuutta voi toki arvostella, koko kansainvälisen oikeusjärjestelmän olemassaolon kyseenalaistaminen ei ole tarpeen. Kaikilla YK:n 193 jäsenmaalla on kuitenkin velvollisuus noudattaa peruskirjaa ja kansainvälisen oikeuden periaatteita.
YK:ssa ja sen erityisjärjestöissä on tähän päivään laadittu yli viisisataa kansainvälistä sopimusta, jotka käsittelevät hyvinkin moninaisia aiheita esimerkiksi merenpohjan käytöstä ja ulkoavaruuden hallinnasta sekä kaikenlaisista kysymyksistä siltä väliltä. Sopimusten allekirjoittajamaiden suoran sitovuuden lisäksi YK:n hyväksymät sopimukset luovat ajan saatossa kansainvälisesti kaikkia sitovia oikeusperiaatteita ja -käytäntöjä. YK on uranuurtaja myös kansainvälisen ympäristölainsäädännön luomisessa, joka tulee olemaan tulevaisuudessa yhä kriittisempää koko ihmiskunnan kohtaloa ajatellen.
Ilmastonmuutoksen torjumisen, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen sekä rauhan ja turvallisuuden edistäminen kansainvälisesti vaatii kansainvälistä oikeusjärjestelmää. Suomi on aina puolustanut tätä järjestelmää, jonka keskeisin toimija YK on. Näin meidän tulee tehdä jatkossakin. Nyt osana läntistä puolustusliittoa tämäkin asia on ehkä jopa aiempaa selvempää. Se ei tarkoita, ettemmekö silti kansallisesti varautuisi tilanteisiin, joissa joku muu rikkoo yhteisiä sopimuksia. On tärkeää, että me jatkamme hyvien kumppanimaasuhteiden luomista ja ylläpitoa niin YK:ssa ja muilla foorumeilla kuin kahdenvälisesti sekä samalla pidämme huolta omista asioistamme: arvoistamme, puolustuksestamme, taloudestamme, vapaudestamme.
Meeri Tengström
MICL, merikapteeni
Varsinais-Suomen Kokoomuksen piirihallituksen jäsen