Alvar Euro: Me emme pärjää ilman EU:ta – ja siksi tarvitsemme enemmän unionin johtopaikkoja
Suomi on pieni suuri maa. Olemme väestöltämme pieni, mutta merkitykseltämme suuri Euroopassa sijaitseva reunavaltio. Kokomme sekä itänaapurin luoman uhan vuoksi meidän on pärjätäksemme tehtävä yhteistyötä muiden Euroopan valtioiden kanssa kaikilla mahdollisilla tavoilla – ja siihen kaikkein paras väylä on Euroopan Unioni.
Usein puhutaan Suomen sijaitsevan saarella Itämeren takana. Osittain näin onkin – vain pohjoisesta voimme maata pitkin päästä Ruotsiin ja Norjaan, ja suurin osa väestöstämme asuu etelässä. Merkittävin osa rahdistamme ja muista kuljetuksista kulkee vesitse Itämeren poikki. Tuonti on meille tärkeää, ja samalla yhteydet tuonnin takana oleviin maihin.
EU:n avulla me vakautamme niin omaa kuin liittolaistemme tulevaisuutta. EU:n olennaisimpia osia on kauppapolitiikka. Sisämarkkinoiden avulla tavarat ja palvelut liikkuvat näppärästi, ja tänne meidän Itämeren takaiselle henkiselle saarellemme saamme sisämarkkinoiden avulla hyödykkeitä kätevästi. Ilman EU:ta kaupoissa olisi kalliimpaa ja tyhjempää.
Poliittinen vakaus luo turvaa. Rauha, ennakoitavuus ja vapaa kansalaisyhteiskunta vaaleineen ja mielipiteenvapauksineen on yksi syy, miksi maailman onnellisimmat ja hyvinvoivimmat maat sijoittuvat juuri Eurooppaan. Yksi keskeisimpiä avaimia tähän vakauteen on EU:n kautta tehtävä yhteistyö, jossa yhteiset asiat ja tavoitteet saavat katsomaan muita Euroopan maita silmiin, ja pohtivan ratkaisuja yhdessä. Vakaus luo turvaa.
Euroopan rooli modernien valtioiden kehityksessä on kiistaton. Erityisesti toisen maailmansodan kauhujen jälkeen Euroopasta on muodostunut suuri veturi, ja hyvä kumppani ja vastinpari talousmahdille Yhdysvalloille. Tätä Euroopan roolia tulisi vahvistaa, ja kehitystä yhä vahvemmaksi valtioliitoksi vauhdittaa. Samalla Naton ja EU:n yhteistyöroolia pitäisi syventää – Nato hoitaa puolustuksen ja EU taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen. EU:n sanan painoarvon pitää olla maailmalla vahva. EU osaa muutakin kuin vain reguloida.
Yksi olennainen osa EU-keskustelun lisäämisestä on myös suomalaisten jatkuvasti vähenevä määrä EU:n hallintakoneistossa. Suomalaiset eivät hakeudu enää samaan tahtiin Euroopan Unioniin virkauralle. Se on riski, sillä ilman vahvoja suomalaisia virkahenkilöitä vaikutusvaltamme unionin sisällä heikkenee. Se on riski myös poliittisille päätöksentekijöille, jotka tarvitsevat kontakteja ja saman taustan omaavia keskeisissä viroissa olevia laadukkaiden päätösten tueksi.
Nato-jäsenyyden myötä yhteistyön syventäminen liittolaistemme kanssa korostuu. Sitä varten tarvitaan luottamusta ja kontakteja politiikan korkeimpia huippuja myöten, ja siksi Suomi voisi ottaa aloitteellisemman otteen EU:n suunnan kehittämisessä. Samalla, vaikka komission puheenjohtajan valinta on aina poliittisen prosessin tuote, olisi Suomen tavoitteen oltava hallitusten poliittisista suuntauksista huolimatta komission puheenjohtajuus.
EU on siis monistakin syistä Suomelle tärkeä, ja ilman sitä olisimme liian pieni tekijä niin Euroopan kuin koko maailman näyttämöillä. Siksi keskustelua sen tulevaisuudesta tarvitaan enemmän, ja Suomen hakeuduttava aktiivisesti syvemmälle EU:n päättäviin pöytiin, niin poliittisesti kuin virkaurallisesti. Meidän pitää saada päättää maanosamme suunnasta itse, eikä luovuttaa valtaa muille.
Alvar Euro
Turun kaupunginvaltuutettu