Varsinais-Suomen Kokoomus: Selvitys sähköisestä äänestämisestä ja sähköisen kansalaisvaikuttamisen lisäämisestä osana digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoa
Tampereen puoluekokous lähestyy kovaa vauhtia. Aktiivista keskustelua puolueen linjasta ja kehittämisestä käydään kokoukselle toimitettujen aloitteiden kautta, joita on toimitettu 212. Varsinais-Suomen Kokoomuksen aloitteet tullaan esittelemään kanavissamme tulevan viikon aikana. Kaikkiin aloitteisiin ja puoluehallituksen niihin antamiin vastauksiin voit tutustua osoitteessa kokoomus.fi/puoluekokous.
57. Varsinais-Suomen kokoomus: Selvitys sähköisestä äänestämisestä ja sähköisen kansalaisvaikuttamisen lisäämisestä osana digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoa
Suomalaisten äänestysaktiivisuus on laskenut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien ajan. Äänestysprosentin lasku heikentää edustuksellista demokratiaa sekä etäännyttää kansalaisia poliittisesta päätöksenteosta. Suomi on ottamassa käyttöön vuoden 2025 alusta sähköisen henkilöllisyystodistuksen.
Osana tätä uudistusta tulisi selvittää sähköisen äänestämisen ja kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksia. Digitaalinen alusta tulee nähdä mahdollisuutena kannustaa kansalaisia osallistumaan äänestämiseen ja päätöksentekoon nykypäivän menetelmin. Tavoitteena on tilanne, jossa kaikki kansalaisvaikuttamisen mahdollisuudet löytyisivät samasta paikasta osana digitaalista henkilöllisyystodistusta. Seuraava askel tulisi olla sähköisen äänestämisen pilotointi.
Hyväksyessään aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja kehottaa eduskuntaryhmää toimimaan siten, että sähköisen äänestämisen ja kansalaisosallistumisen vaihtoehtoja selvitetään osana digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon liittyvää uudistusta.
Puoluehallitus: Sähköisen äänestämisen mahdollisuutta on selvitetty Suomessa 2005–2008 sähköisen äänestyksen hankkeella, 2013–2015 Nettiäänestystyöryhmän työllä sekä 2017 Nettiäänestystyöryhmän työnä. Yhden selvityksen perusteella tehtiin kokeilu, kun vuonna 2008 kunnallisvaaleissa kokeiltiin kolmessa kunnassa sähköistä äänestystä äänestyspaikoilla. Tämän kokeilun kokemukset eivät sanalla sanoen olleet kovin rohkaisevia. Kaikkien näiden selvitysten lopputulemana on ollut, ettei sähköistä äänestystä ole otettu käyttöön. Perusteina ovat olleet esimerkiksi tietoturvaan liittyvät äänestyksen oikeellisuuden ja turvallisuuden varmistaminen sekä sähköisten järjestelmien merkittävät kustannukset.
Aiemmin on kuitenkin todettu, että kehitystä sektorilla seurataan ja edellisestä selvityksestä on jo vierähtänyt aikaa. Kansalaisvaikuttamisen keinot sekä teknologia ovat kehittyneet, joten aiheen tarkastelulle on tarvetta. Sähköisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto voi olla potentiaalinen tarkastelupaikka tai vähintäänkin mahdollistava tekijä selvittelyssä sähköisen äänestämisen 77 mahdollisuuksista. Puoluehallitus katsoo, että osana sopivaa prosessia on syytä selvittää puoluekokousaloitteen mukaisesti sähköisen äänestämisen ja kansalaisosallistumisen vaihtoehtoja.
Puoluehallitus esittää, että puoluekokous hyväksyy aloitteen johdosta seuraavan lausuman: Puoluekokous kannattaa sähköisen osallistumisen muotojen ja sähköisen kansalaisvaikuttamisen kehittämistä. Virallisten vaalien osalta tässä on kuitenkin noudatettava suurta varovaisuutta, eikä vaalijärjestelmän keskeisiä vahvuuksia kuten ymmärrettävyyttä, läpinäkyvyyttä ja näistä ominaisuuksista tulevaa vaalien yleistä hyväksyttävyyttä saa vaarantaa.