Varsinais-Suomen Kokoomuksen sivistyspolitiikan verkosto: Asuinkunnalle oikeus osoittaa opiskelupaikka myös aikuisten perusopetukseen
Oppivelvollisuuslaissa säädetään oppivelvollisuuden alkamisesta ja päättymisestä. Perusopetuslaissa säädetään perusopetuksen suorittamisesta. 1.8.2021 voimaantulleen perusopetuslain (1216/2020) 26 §:n mukaan oppivelvollisuuteen kuuluvan perusopetuksen eli ”lasten perusopetuksen” suorittaminen päättyy siihen, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai viimeistään lukuvuoden koulutyön päättyessä sinä kalenterivuonna, jona oppilas täyttää 17 vuotta. Tämän jälkeen kunnalla ei ole velvollisuutta perusopetuksen järjestämiseen. Sääntely vastaa nykytilan mukaista yleistä tulkintaa oppivelvollisuuteen kuuluvan perusopetuksen suorittamisen päättymisestä (ks. POL (628/1998) 25 §). Perusopetuksen suorittamisen päättymisen jälkeen oppilas ei voi suorittaa oppivelvollisuuttaan jatkamalla opiskelua perusopetuslain 26 §:n mukaisessa ”lasten perusopetuksessa”.
Oppilaat, jotka eivät saavuta perusopetuksen päättötodistusta laissa säädetyssä ajassa, tulee ohjata tarkoituksenmukaisimpaan koulutukseen, kuten aikuisten perusopetukseen tai muuhun oppivelvollisuuskoulutukseen. Opetuksen järjestäjän tulee yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa miettiä nuorelle parhaiten soveltuva koulutuspolku. Asuinkunnan toimesta näissä ja vastaavissa tilanteissa selvitetään nuoren kokonaistilanne ja tuen tarve yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa. Oppivelvollista ohjataan hakeutumaan soveltuvaan koulutukseen ja tarvittaessa muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin (sosiaali- ja terveyspalvelut, nuorisotoimen palvelut, kuntoutuspalvelut). Jos oppivelvollinen ei ole koulukuntoinen, tehdään päätös oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä (OVL 7). Jos oppivelvollinen ei saa opiskelupaikkaa yhteishausta eikä jatkuvasta hausta, asuinkunnan toimesta tehdään päätös opiskelupaikan osoittamisesta (OVL 15 §).
Asuinkunnan toimesta osoitetaan opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavasta koulutuksesta (TELMA). Oppivelvollisuuslakiin tarvitaan asuinkunnalle oikeus osoittaa oppivelvollinen myös aikuisten perusopetukseen, jotta oppivelvolliselle taataan mahdollisuus suorittaa perusopetus valmiiksi 17 vuotta täytettyään. Tämä myös turvaisi myöhään maahan tulleelle oppivelvolliselle opiskelupaikan aikuisten perusopetuksessa. Tällä hetkellä kaikki oppivelvollisuusikäiset eivät saa opiskelupaikkaa aikuisten perusopetuksesta, vaikka he hyötyisivät siitä eniten jatko-opintojen kannalta. Koulutuksen järjestäjän on otettava asuinkunnan osoittamat oppivelvolliset opiskelijoikseen, vaikka opiskelupaikkamäärä olisi täynnä.
Tämä uudistus ehkäisisi myös syrjäytymistä, sillä oppivelvollisen on aloitettava osoitetussa opiskelupaikassa opinnot oppivelvollisuuslain mukaan viipymättä. Koulutus edistää yhteiskuntaan kiinnittymistä. Varsinais-Suomen Kokoomuksen sivistyspolitiikan verkosto ehdottaa, että oppivelvollisuuslakiin lisätään asuinkunnalle oikeus osoittaa opiskelupaikka myös aikuisten perusopetuksesta.
Armi Nurmi ja Jaana Kiviluote
Varsinais-Suomen Kokoomuksen sivistyspoliittinen verkosto