Ehdokaskynä: Tietoa hyödynnettävä hyvinvointialueen päätöksenteossa
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätöksenteon on nojattava tutkittuun tietoon, jotta voimme varmistaa palveluiden laadun, tehokkuuden ja alueemme asukkaiden hyvinvoinnin.
Hyvinvointialueiden suurimpia haasteita ovat kasvavat palvelutarpeet, resurssien rajallisuus ja väestön ikääntyminen. Myös kaupungistuminen vaikuttaa palvelujen sijoittumiseen ja saavutettavuuteen. Voidaksemme kohdentaa voimavaramme oikein, tarvitsemme ajantasaista ja laadukasta tietoa palveluiden vaikuttavuudesta, kustannuksista sekä tietenkin ennen kaikkea asukkaiden tarpeista.
Valmistelussa ja päätöksenteossa hyödynnettävää tietoa on kerättävä laajasti. Parhaat käytännöt muilta hyvinvointialueilta kannattaa ottaa omaksi myös Varhassa. Hyvä esimerkki on Pirkanmaan digiklinikka, jolla on jo yli 120 000 käyttäjää ja 500 käyntikertaa päivittäin. Helppokäyttöisen sovelluksen on toteuttanut yksityinen palveluntuottaja – kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse.
Etenkin hoidon tarpeen arvioinnissa etäyhteyksiä kannattaa hyödyntää yhä enemmän.
Katse kannattaa suunnata myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Pohjoismaat ovat hyviä verrokkeja Suomelle – omalääkärimallissa on onnistuttu erityisen hyvin Norjassa ja Tanskassa. Hoidon jatkuvuus ja kiinteä hoitosuhde ovat paitsi potilaan etu myös kustannustehokas ja työntekijän kannalta järkevä tapa järjestää hoito.
Yksi merkittävä tietoon ja väestöpohjaan liittyvä lähitulevaisuuden kysymys on ikääntyvien asumistarpeisiin vastaaminen. Ennusteiden mukaan vuonna 2040 yli 85-vuotiaiden määrä lähes kaksinkertaistuu nykyisestä. Väestömuutokset ovat tärkeimpiä tietoja, joita päätöksenteossa on otettava huomioon.
Moni ikäihminen asuu yksin omakotitalossa tai tarpeettoman suuressa asunnossa. Tämä vaikeuttaa arjessa selviytymistä. On tärkeää madaltaa kynnystä muuttaa palveluiden äärelle pienempään ja esteettömään asuntoon, joka vastaa paremmin tarpeita.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tehtävä aktiivisesti suunnitelmia ja kartoitettava sopivia sijainteja yhteisölliselle asuinrakentamiselle. Vain siten voimme tarjota koteja ikäihmisille.
Julkisen ja yksityisen sektorin on tehtävä yhteistyötä – osa saman korttelin asunnoista voisi olla vapaarahoitteista senioriasumista ja osa valtion tukemaa yhteisöllistä asumista.
Yhteisöllisessä asumismuodossa jokaisella on omat itsenäiset asuntonsa, mutta samalla tarjolla on yhteisiä tiloja ja palveluita. Nämä tukevat arjessa selviytymistä sekä sosiaalista kanssakäymistä. Malli parantaa turvallisuutta, kun tarpeellisia hoivapalveluja voidaan tuoda lähelle palvelujen käyttäjiä.
Vastuullisen taloudenpidon Varsinais-Suomen hyvinvointialueella mahdollistaa suunnitelmallisuus. Tarvitsemme tutkimustietoa ja realistisia ennusteita, jotta alueemme palvelut ovat laadukkaita, vaikuttavia ja kestävällä pohjalla myös tulevaisuudessa. Tämä on meidän kaikkien etu – niin palveluiden käyttäjien, työntekijöiden kuin veronmaksajienkin.
Sini Ruohonen
Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Kokoomuksen aluevaaliehdokas Turusta.