Kiviluote, Tolvanen ja Siimento: Hallitus turvaa lasten ja nuorten tulevaisuutta sopeuttamistoimista huolimatta
Julkaistu Turun Sanomissa 25.4.2024
Varsinais-Suomen Keskustanuoret esittivät mielipidekirjoituksessaan (TS 20.4.), että Suomen talouden vaikeudet maksatettaisiin lapsilla ja nuorilla. Tämä väittämä ei pidä paikkaansa. Haluamme tuoda esille perustelumme kirjoituksessa esitettyihin näkökohtiin.
Suomen taloustilanne on vaikea ja Suomi on pahasti velkaantunut. Hallitusohjelman toimet ja kehysriihessä tehdyt lisäsopeutukset ovat välttämättömiä velkaantumiskehityksen tasaantumiseksi.
Emmehän halua, että Suomi joutuu EU:n alijäämämenettelyyn? Emme, vaan haluamme, että Suomi voi tehdä päätökset jatkossakin itsenäisesti. Emme halua jättää lapsillemme ja lastenlapsille valtavaa velkataakkaa.
Kehysriihessä tehdyt vaikeat ratkaisut koskettavat eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä. Kuitenkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta. Esimerkiksi indeksijäädytysten ulkopuolelle on rajattu toimeentulotuki, vammaisetuudet, rintamalisät, elatustuki ja eläkkeet.
Hallitusneuvotteluissa päätettiin panostaa 200 miljoonaa euroa peruskouluun. Lisäyksellä mahdollistetaan perusopetuksen vähimmäistuntimäärän kasvattaminen kolmella vuosiviikkotunnilla oppilaiden perustaitojen vahvistamiseksi sekä oppimisen tuen uudistaminen ja tasa-arvorahoituksen määrärahatason vakiinnuttaminen. Tämä tärkeä päätös piti myös kehysriihessä.
Ammatillisen koulutuksen osalta hallitus alentaa rahoitusta 2,2 miljardin euron kokonaisrahoituksesta 100 miljoonaa euroa. Leikkaus ei kuitenkaan kohdistu nuoriin oppivelvollisiin tai heihin, joilla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa. Tarkoituksena on vähentää ammatillisen koulutuksen kasautumista samoille henkilöille.
Lasten ja nuorten harrastamista valtio tukee jakamalla kunnille harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen valtionavustuksia 14,5 miljoonaa euroa lukuvuosittain. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen mahdollistamalla jokaiselle mielekäs harrastusmahdollisuus koulupäivän yhteydessä.
Lisäksi kehysriihessä hallitus sopi uudesta verovähennysvalmistelusta. Lahjoitusvähennyksen käyttöönotto vuodesta 2026 alkaen voisi lisätä yksityisen tuen määrää lasten ja nuorten toiminnan tukemisen lisäksi kulttuuriin, taiteeseen, liikuntaan ja urheiluun.
Vaikka tutkimusten mukaan suurin osa nuorista voi hyvin ja tyytyväisyys elämään on kasvussa koronan jälkeen, pahoinvointi ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja keskittyvät entistä vahvemmin yksille ja samoille nuorille.
Orpon hallitus onneksi toteuttaa pitkään odotetun lain terapiatakuusta. Lain on arvioitu tulevan voimaan vuoden 2025 alussa. Lainsäädännön tarkoituksena on turvata lasten ja nuorten pääsy perustason palveluissa lyhytpsykoterapiaan tai muihin psykososiaalisiin hoitoihin.
Pidämme myös erittäin hyvänä ja tarpeellisena, että hallitus vahvistaa psykoterapiapalveluiden saavutettavuutta uudistamalla psykoterapeuttikoulutusta kaksiportaiseksi ja säätämällä ensimmäisen portaan koulutuksen maksuttomaksi. Tämä muutos hyödyttää kaikkia ikäryhmiä.
Hallitus laatii lapsiin ja nuoriin liittyvän pysyvän 5 miljoonan euron tukipaketin. Pakettiin sisältyy lapsiasianvaltuutetun esittämä lastensuojelun hybridimallin kehittäminen, lisärahoitusta oppilaitosnuorisotyölle, mielenterveyden matalan kynnyksen chat-palveluihin sekä ensi- ja turvakodeille. Lisärahoitusta ohjataan myös nuoriso- ja jengirikollisuuden vastaisen ohjelman toimeenpanoon. Hallitus siis todellakin panostaa lapsiin ja nuoriin!
Uskomme vahvasti, että nämä hallituksen konkreettiset toimenpiteet ja panostukset lasten ja nuorten osaamisen vahvistamiseen, harrastamisen tukemiseen, mielenterveyden hyvinvoinnin edistämiseen sekä tulevaisuuden turvaamiseen tuottavat hyvän lopputuloksen.
JAANA KIVILUOTE
piirihallituksen jäsen, Varsinais-Suomen Kokoomus
ARVI TOLVANEN
varapuheenjohtaja, Kokoomuksen Nuorten Liitto
JULIA SIIMENTO
puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret