Ehdokaskynä: Varhan asukkaat, passiivisia sohvaperunoitako?
Ei todellakaan. Vilkas mielipidekirjoittelu osoittaa, että Varhan asukkaat haluavat osallistua päätösten valmisteluun.
Asukkaiden osallistaminen on kirjattu lakiin, jossa todetaan, että ”Hyvinvointialueiden rakenteiden pitää tukea monipuolisia ja innostavia vaikuttamisen tapoja”. Varha on lisäksi laatinut oman osallisuussuunnitelmansa vuosille 2023–2025. Seuraavaksi tarvitaan konkreettisia tekoja.
Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa Sitra otti koppia asukasosallisuuden kehittämisestä. Sitran rahoittamassa kokeilussa tuotettiin malli asukaspaneelista ja digipohjaisesta osallistumisalustasta. Mukaan lähti 7 hyvinvointialuetta rajatuilla ja konkreettisilla kysymyksillä.
Keski-Uudenmaan panelistit valitsivat kehittämiskohteeksi kouluterveydenhuollon, ja hyödynsivät kouluterveyskyselyn tuloksia tuottaessaan omia kehittämisideoitaan päättäjien käyttöön. Lapin hyvinvointialue keskittyi ikäihmisiin ja lopputuotoksena laadittiin suositukset ikääntyneen hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona. Poikkeuksetta asukaspaneelit koettiin toimivaksi tavaksi osallistua.
Todellisuudessa asukkaiden osallistamisessa on kyse vielä Varhaa paljon laajemmasta asiasta. OECD:n (2021) selvityksen mukaan suomalaisten luottamus omiin vaikutusmahdollisuuksiin oli laskenut. Viimeaikaiset maailmaa ravisuttaneet tapahtumat ovat osoittaneet demokratian, luottamuksen, osallisuuden ja hallinnon avoimuuden tärkeyden. Näiden perusarvojen puolustaminen on kautta aikojen ollut Kokoomuksen perusta, ja niiden tulee näkyä myös aluehallinnossa.
Ihmisten arkea lähimpänä olevista asioista päätetään nimenomaan kunta- ja aluetasolla. Varhan ensimmäisen valtuustokauden aikana päätettiin palvelurakenteesta, kehitettiin prosesseja ja laadittiin suunnitelmia, ml. osallisuussuunnitelma. Oikeudet osallisuuteen ja vaikuttamiseen ovat sisäänkirjoitettuna myös Varhan strategiassa, arvoissa ja hallintosäännössä.
Valituksi tulleilta valtuutetuilta odotetaan nyt rohkeita avauksia, miten asukasosallisuus toteutetaan. Ehdotuksemme on, että Varhassa kokeiltaisiin Sitran ideoimaa asukaspaneelia. Parhaimmillaan paneelista voi tulla prosessi, jossa asukkaat pääsevät vaikuttamaan vaalien välilläkin. Ja kyse ei edes ole rahasta! Sitran selvityksen mukaan hyvinvointialueet olivat käyttäneet demokratiatyöhön noin 0,18 prosenttia kaikista toimintakuluistaan ajanjaksolla 1/2023–6/2024.
Anne Heikkinen TtT, YTM, Kaarina
Janne Väistö FT, VTM, Salo
Kirjoittavat ovat molemmat ehdolla aluevaaleissa.