Mikä on Suomen huoltovarmuuden tilanne?
Julkaistu Salon Seudun Sanomissa 26.9.2023
Uusien nuorien maatalousyrittäjien määrä laskee vuosittain. Luonnonvarakeskuksen mukaan alle 30-vuotiaita viljelijöitä oli vuoden alkaessa 901 ja yli 70-vuotiaita viljelijöitä 3 788. Lukumääräisesti eniten oli 55-59-vuotiaita. Viljelijöiden keski-ikä oli 54 vuotta.
Huoltovarmuutemme kannalta maatilojen jatkuvuus ja oma ruokatuotanto ovat huolestuttavassa tilanteessa. Yhtään eivät helpota sääolosuhteet, energian ja lannoitteiden hinnat tai EU-asetukset, puhumattakaan Suomen oma sääntelypolitiikka. Vähissä ovat ne
ammatit, jotka työllistävät saman määrän valvovaa viranomaista ollen kuitenkin samanaikaisesti valvovan satelliitin alaisuudessa.
Ammattikunta tekee pitkää työpäivää sekä hoitaa tunnollisesti pyydetyt raportit ja toimenpiteet määräpäivään mennessä. Heillä on ammattiylpeyttä ja tunnollisuutta.
Suomalainen ruoka on laadukasta, turvallista ja jäljitettävää, toisin kuin moni muu EU:sta tai sen ulkopuolelta tuleva elintarvike.
Moni asia kuitenkin ihmetyttää suomalaisen ruuan arvostuksen osalta. Yksi on Ruokavirasto, joka toimii maatalousyrittäjän osittaisena palkanmaksajana ilmoittaen tavoitteellisen aikataulun, eli palkka maksetaan joillekin lokakuussa, toisille ehkä joulukuussa ja alkuvuoden aikana. Varsinaista tietoa ei tunnu olevan kenelläkään.
Kuinka moni ottaisi näin hataran tiedon perusteella työn vastaan? Suomi on sanktioiden luvattu maa, joten kuvittelisi, että palkka pystytään maksamaan ajallaan. Jos sitten kävisi niin, että jollain yksittäisellä ei esimerkiksi nurmipeitteisyys toteudu, kehiteltäisiin hänelle sitten jokin takaisinperintä.
Nyt kuitenkin koko ammattikunta odottelee. Investointien ja tuotantopanosten maksatukset odottavat erityisesti viljatiloilla satotuloa sekä Ruokaviraston palkkaa. Tänä vuonna paikoittain huonolaatuinen viljasato ei kelpaa edes rehuksi. Kulut kuitenkin pyörivät, tuotantopanokset nousevat ja sato-odotukset ovat entistä epävarmemmat, kuten palkkakin.
Rakkaus lajiin toivottavasti säilyy suomalaisilla nykyisillä ja tulevilla maanviljelijöillä. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa ongelmat ovat tiedossa ja ratkaisuja etsitään
kuumeisesti. Mielestäni nykyinen järjestelmä on vinouttanut koko tuotannon. Asiaa pitäisi tarkastella uudesta tulokulmasta.
Milla Lahdenperä
kansanedustaja (kok.)
maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen