Mielipide: Hoitoketjut kuntoon – päivystyksen kriisille on ratkaisu
TYKS Akuutin tilanne on kestämätön. Asiakkaat kärsivät odotuksesta ja hoitotyötä ei voida tehdä kunnolla, joten henkilökuntakin kuormittuu.
Akuutin onneton tilaa juontaa juurensa hoitoketjun epäonnistumisesta. Kun ihmisiä ei saada hoidettua oikeassa paikassa oikeaan aikaan, he jäävät päivystyksen käytäville ja ruuhkaa joudutaan purkamaan erikoissairaanhoidon vuodeosastoille. Jatkohoitoa odottavien vanhusten täyttäessä erikoissairaanhoidon vuodepaikkoja, leikkausjonot pitenevät ja tavoite hoitotakuusta karkaa entistä kauemmas. Näin tilanne on sekä inhimillisesti että talouden näkökulmasta surkea.
Mitä siis on tehty väärin ja mitä pitäisi tehdä tilanteen korjaamiseksi?
Varhassa on säästöpaineita, kuten kaikilla hyvinvointialueilla. Hoitoketjuissa onnistuminen tuo säästöjä. Prosessien saattaminen kuntoon edellyttää numeerisen budjetoinnin rinnalla vahvaa toiminnallisuuden arviointia.
Yksi sote-uudistuksen tavoitteista on palveluiden yhteensovittaminen. Nyt tilanne heijastelee vahvasti tätä yhteensovittamisajattelun puutetta. Budjetoinnista ja kuluseurannasta ei tule rakentaa kilpailutilannetta tulosalueiden, palveluyksiköiden tai osastojen välille. Sen sijaan on ennakoitava, miten hoitopolun toteutus on kokonaisuudessaan sekä vaikuttavaa että kustannustehokasta.
Ostopalvelut ovat toki yksi Varhan säästökohde, mutta säästöillä pitäisi tähdätä tuottavuuden parantamiseen eikä palvelutason laskemiseen. Oman kustannustason selvittäminen on pohjana hankintastrategialle. Mistä tiedetään ostopalveluiden kilpailukykyinen hintataso sekä laatukriteerit, jos ei ole riittävästi tietoa oman työn hinnasta ja vaikuttavuudesta?
Hoidontarpeen arvioinnin tulisi ohjata ihmiset oikeaan paikkaan. Erikoissairaanhoidon jälkeen vanhusten tulisi päästä perustason vuodeosastolle ja sieltä ripeästi kotiin tai hoivayksikköön. Lain mukaan ihmiset tulee kiireellisissä tapauksissa saada viipymättä hoivan piiriin ja kiireettömissäkin ilman aiheetonta viivytystä. Varhassa ei nyt ole hoivapaikkoja käytössä riittävästi ja tästä syntyy ongelmien kierre.
On Varhan asiakkaiden ja henkilökunnan sekä kaikkien veronmaksajien etu, että ihmiset hoidetaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lakia ei voi jättää noudattamatta ja säästöjäkin saadaan nimenomaan siitä, että hoitoketjuun ei synny viiveitä.
Aluevaltuutetetut (kok.)
VTM Sini Ruohonen
TtM Teija Tiusanen